Τα αγγλικά είναι από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες γλώσσες στον κόσμο, καθώς σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους μιλάει αγγλικά είτε ως πρώτη είτε ως δεύτερη/τρίτη γλώσσα. Χαρακτηρίζεται ως η πρώτη παγκόσμια lingua franca και κατέχει κυρίαρχη θέση ως διεθνής γλώσσα στους τομείς των επικοινωνιών, της επιστήμης, των επιχειρήσεων, της πολιτικής και της διπλωματίας, της ψυχαγωγίας, της αεροναυτιλίας και της ραδιοεπικοινωνίας, και των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου.

Αποτελεί μία από τις συνολικά έξι επίσημες γλώσσες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μία από τις 23 επίσημες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου κατέχει τη δεύτερη θέση ως μητρική γλώσσα και την πρώτη ως ξένη γλώσσα με ποσοστό 51%, τη μοναδική επίσημη της Κοινοπολιτείας των Εθνών, ενώ χρησιμοποιείται και σε πολλούς ακόμη διεθνείς οργανισμούς.

Τομείς όπως των επιχειρήσεων, της πληροφορικής, του τουρισμού και του επισιτισμού, της υγείας, των δομικών κατασκευών και της μηχανολογίας, της ομορφιάς, της επικοινωνίας και των ΜΜΕ, των ναυτιλιακών και των εφαρμοσμένων τεχνών απαιτούν τη γνώση της Αγγλικής γλώσσας όλων όσων δραστηριοποιούνται σε αυτούς, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί και να μπορέσουν να καταξιωθούν επαγγελματικά. Η γνώση της αγγλικής έχει καταστεί απαραίτητη σε ένα ευρύ εργασιακό φάσμα, ενώ σε πολλές χώρες, στις οποίες δεν αποτελεί επίσημη γλώσσα, είναι απαραίτητη ως προσόν για την εξεύρεση εργασίας, με αποτέλεσμα πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλον τον κόσμο να την μιλούν, τουλάχιστον στο βασικό της επίπεδο.

Μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, χρησιμοποιούν αυτή τη γλώσσα για την διεξαγωγή των μαθημάτων τους. Τα Βρετανικά και Αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν πολύ υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο και διεθνή αναγνώριση. Στην αγγλική διεξάγονται μαθήματα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης με υψηλό επίπεδο σπουδών, όπως π.χ η Ολλανδία

Πολλά από τα διασημότερα βιβλία, πληρέστερα επιστημονικά συγγράμματα, επιστημονικά περιοδικά και έρευνες καθώς και λογοτεχνήματα της ανθρώπινης ιστορίας είναι γραμμένα σ’αυτή τη γλώσσα.

Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου που παράγεται στο ίντερνετ είναι στην αγγλική γλώσσα. Έτσι μέσω της γνώσης της αγγλικής έχουμε πρόσβαση σε τεράστια ποσότητα πληροφοριών που δεν θα ήταν προσβάσιμη ειδάλλως.

Η εκμάθηση της αγγλικής, λόγω της λατινικής της καταγωγής αλλά και των καθημερινών ερεθισμάτων που προβάλλονται στα αγγλικά (ταινίες, μουσική, εκπομπές), καθίσταται εύκολη για όλους με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μιλούν και να γράφουν αβίαστα στην αγγλική ήδη από πολύ μικρή ηλικία.