Η περίοδος των εξετάσεων είναι ιδιαίτερα αγχωτική για κάθε νέο παιδί.  Ακραίες συμπεριφορές και ξεσπάσματα, αϋπνία, ανορεξία, απογοήτευση, ηττοπάθεια, παραίτηση, είναι μερικά από τα φαινόμενα που παρατηρούνται.

Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν ώστε η περίοδος αυτή να μην αποτελέσει κίνδυνο για την ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού;

Ο ρόλος των γονιών είναι κομβικός στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, καθώς και την υιοθέτηση σωστού τρόπου σκέψης και συμπεριφορών από το παιδί.

Αξίζει, λοιπόν, οι γονείς να προετοιμαστούν  κατάλληλα, προσφέροντας σημαντικά μαθήματα με το δικό τους τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς για  ένα από τα σημαντικά στάδια της ζωής του παιδιού τους όπως αυτό της επίτευξης στόχου.

Με αγάπη ως γονιός  αλλά  και εκπαιδευτικός coach σας προτείνω το δικό μου “Δεκάλογο”.

1.Εξασφαλίστε ένα ήρεμο και υποστηρικτικό περιβάλλον.

Σβήστε την τηλεόραση. Βάλτε απαλή μουσική εάν το παιδί λειτουργεί καλύτερα με αυτό τον τρόπο.

Φυσικά το παιδί χρειάζεται ησυχία στο σπίτι για να συγκεντρωθεί στη μελέτη του, μην το αφήνεται, όμως όλη την ημέρα μόνο στο σπίτι. Η παρουσία σας θα του δώσει ασφάλεια.

2. Φροντίστε τη σωστή διατροφή του.

Δείξτε του πόσο σημαντικό είναι να μη παραμελεί τη διατροφή του, όταν το πρόγραμμα του είναι τόσο απαιτητικό όπως αυτό των εξετάσεων.

Ενθαρρύνετε το παιδί να τρώει και να πίνει κάτι υγιεινό σε τακτά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3. Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει μικρά διαλείμματα.

Μετά από 1-2 ώρες διάβασμα πρέπει να ξεκουράζεται για λίγο. Πρέπει να βρει την ισορροπία  μελέτης και μικρών διασκεδαστικών – χαλαρωτικών διαλλειμάτων. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα αγχωμένα το βράδυ. Είναι όμως, πολύ σημαντικό για την υγεία τους και την πνευματική τους απόδοση  να κοιμούνται  ικανοποιητικά. Βρείτε μαζί τεχνικές χαλάρωσης.

4. Προσέξτε όχι μόνο τη λεκτική αλλά και τη μη- λεκτική επικοινωνία μαζί του.

Το επικριτικό ύφος, το αποδοκιμαστικό σήκωμα του φρυδιού, η κλειστή στάση σώματος όπως τα σταυρωμένα χέρια, μπορούν να μεταφραστούν από το παιδί ως μη αποδοχή και απόρριψη.

5. Μην κάνετε συγκρίσεις.

Κάθε παιδί είναι Διαφορετικό και Μοναδικό. Το ίδιο και τα ενδιαφέροντα και οι ικανότητες του.

Κάνοντας τη σύγκριση με τα αδέλφια του, με άλλα παιδιά, ακόμη και με τα δικά σας επιτεύγματα, θα χειροτερέψουν την κατάσταση. Το παιδί θα νοιώσει ότι το απορρίπτεται, θα πληγεί η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του.

6. Δείχνετε υπομονή και υποστήριξη.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό το παιδί να γίνεται ευερέθιστο και να ξεσπάει με το παραμικρό. Ενθαρρύνετε το παιδί να μοιραστεί μαζί σας τους προβληματισμούς του, δυσκολίες, φόβους.

Να ακούτε το παιδί σας και τις αγωνίες του και να το συμβουλεύετε με λόγια ειλικρινή όπως: «το άγχος  είναι φυσιολογικό.  «Τίποτα δεν είναι χάσιμο χρόνου, σκέψου όλα αυτά που αποκόμισες από αυτή τη προσπάθεια.».

Κάντε μια συζήτηση με τον καθηγητή/ές του. Μεταφέρετε αυτούς τους προβληματισμούς και ζητήστε τους να το βοηθήσουν δείχνοντας του πρακτικά βήματα και τεχνικές επανάληψης. Εάν δεν παρατηρείτε βελτίωση, ζητήστε τη βοήθεια ειδικού ή εκπαιδευτικού coach.

Να θυμάστε να ξεκινάτε  την κάθε συζήτηση μαζί του με ένα πλατύ χαμόγελο.

7. Δώστε συμπαράσταση και ενθάρρυνση.

Μην μεταφέρετε το δικό σας άγχος. Όχι υπερπροστασία και υπερβολές. To παιδί δεν είναι άρρωστο. Οι εξετάσεις θα είναι μια διαρκής και επαναλαμβανόμενη διαδικασία στη ζωή του. Πρέπει να τις αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα μεν, αλλά ως μια πρόκληση και ευκαιρία γνώσης, οργάνωσης και εξέλιξης, δε.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας με θετικά μηνύματα «Βλέπω ότι προχωράς καλά», «Κοίταξε πόσο πολύ έχεις προχωρήσει».

Κάντε όμορφες σκέψεις. 

8. Να του τονίζετε ότι στη ζωή μετράει η προσπάθεια, η επιμονή και η πίστη στον εαυτό μας και στον στόχο μας.

Η πραγματική Αποτυχία για την κατάκτηση ενός στόχου έρχεται όταν πάψουμε την Προσπάθεια,  όταν δεν δείχνουμε Επιμονή και όταν χάσουμε την Πίστη στον Εαυτό μας.

Διδάξτε το παιδί σας να βρίσκει Λύσεις και να μη μένει σε Επικριτικές σκέψεις.

9. Μη συνδέετε την επίδοση στα μαθήματα με τη μεταξύ σας σχέση.

Αυτή θα πρέπει να μείνει ανεπηρέαστη όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα.

10. Μην ξεχνάτε να του λέτε «Σ’αγαπώ!» κάθε μέρα!

Να θυμάστε ότι ο βασικός και σημαντικός ρόλος σας ως γονείς είναι να το ΑΓΑΠΑΤΕ!

Καλή σας επιτυχία!